Tandbryggor och broar

När man förlorat en eller flera tänder kan tandbryggor (även kallade broar) vara ett alternativ. De är sammanhängande konstruktioner där granntänderna involveras för att ersätta den förlorade tanden eller tänderna.

En förutsättning för att tandbryggan ska fungera bra är att granntänderna är friska och kan bära upp konstruktionen. Om detta inte går finns en annan möjlighet i form av tandimplantat som fästs i käken. Då behöver alltså inga andra tänder involveras, vilket är ett fantastiskt alternativ.

För att tandbryggan ska passa så bra som möjligt för dig gör tandläkaren en avgjutning av dina tänder som den skickar in till våra tekniker. Inom loppet av 2-3 veckor är arbetet klart och vi kan sätta fast tandbryggan.

Mer om tandbryggor och broar

Tandbryggor är en bra behandling som har en god prognos och som ser väldigt naturliga ut i munnen. De görs idag av porslin och ibland får man ta hjälp av metall inuti porslinet för att stärka bryggan. Men det behövs oftast bara när det handlar om stora eller långa tandbryggor.

Här är hygien – som så ofta – mycket viktig. Om du har tandbrygga får du ta hjälp av mellanrumsborstar eller specialanpassad tandtråd. Eftersom bryggor hålls uppe av granntänderna måste dessa förstås också hållas rena. Om inte samlas det bakterier vilket kan leda till att en av stödtänderna måste tas bort och då förlorar man ju även sin tandbrygga.

artiklar om tandvård

Våra tjänster inom kronor och implantat

Boka tid
Läs mer om tandimplantat

Tandimplantat

Tandimplantat kan idag användas för att ersätta en eller flera tänder som förlorats.

Tandimplantat

Läs mer om tandbrygga

Tandbryggor och broar

När man förlorat en eller flera tänder kan tandbryggor vara ett alternativ.

Tandbryggor och broar

Läs mer om tandproteser

Tandproteser

En tandprotes kan ersätta några eller alla tänder i käken. Protesen anpassas och tillverkas speciellt för dig och dina behov.

Tandproteser

Läs mer om tandkronor

Tandkronor

En tandkrona kan behövas om en tand har blivit lagad många gånger, bitits sönder eller har ett avvikande utseende.

Tandkronor

Läs mer om Digital skanner

Digital skanner

Vi använder skanner för digitala avtryck istället för konventionell teknik.

Digital skanner