Rotfyllning

Om ett hål blivit djupt kan det skada tandens nerv. Då kan det bildas bakterier som leder till en infektion i tandens rotkanal. Det är sådana infektioner som gör att du får tandvärk.

Kroppens eget försvar kommer inte åt bakterierna, därför måste tanden göras ren och rotfyllas. En tand kan behöva rotfyllas av andra anledningar också, exempelvis vid tandpressning, det vill säga när man bitit ihop käkarna väldigt kraftigt under längre tid.

Vid en rotfyllning öppnar tandläkaren en väg in till rotkanalen för att ta bort resterna av tandpulpan och göra rent. Den tomma rotkanalen fylls sedan med guttaperka – ett vävnadsvänligt material. Allra sist fylls öppningen igen på samma sätt som när man lagar ett vanligt hål.

Om man förlorat mycket av tanden innan rotfyllningen kan det hända att en fyllning inte är möjlig. I så fall behöver man sätta ett stift ner i tanden som fäste och därefter sätta en krona som ersättning.

Mer om rotfyllning

Efter en lyckad rotbehandling med rotfyllning kan tanden fungera som vanligt igen. Men ibland behövs det mer än ett tillfälle för att behandla tanden. I de fallen fylls tanden med ett bakteriedödande medel som får verka innan tandläkaren rotfyller den. Under tiden får du en provisorisk fyllning.

I de flesta fall är rotfyllning lätt och smärtfri. Om bakterierna dödat nerverna i rotkanalen har du kanske inte ens märkt att du har en infektion. Den upptäcks då ofta först när vi tagit röntgenbilder.

tandvård

Våra tjänster inom allmäntandvård

Boka tid
Läs mer om undersökning

Undersökning

Första gången du kommer till oss gör vi en undersökning och kontrollerar din munhälsa.

Undersökning

Läs mer om Tandlossning

Tandlossning

Tandläkaren eller tandhygienisten använder speciella instrument för att rengöra tandköttsfickorna.

Tandlossning

Läs mer om lagning

Lagning

Man måste ibland laga hål i en tand, exempelvis om karies har uppstått eller om en gammal fyllning har gått sönder.

Lagning

Läs mer om rotfyllning

Rotfyllning

Om ett hål blivit djupt kan det skada tandens nerv. Då kan det bildas bakterier som leder till en infektion i tandens rotkanal.

Rotfyllning

Läs mer om tandutdragning

Tandutdragning

Ibland måste man dra ut en tand. När en tand är så skadad eller infekterad att den inte går att rädda måste den helt enkelt tas bort.

Tandutdragning

Läs mer om Bettskena

Bettskena

När du vaknar och känner dig trött i ansiktsmusklerna, har huvudvärk eller ömma tänder är det sannolikt att du gnisslar tänder. Då kan du behöva en bettskena.

Bettskena

Läs mer om Snarkskena

Snarkskena

Om du snarkar när du sover kan du behöva en snarkskena. Det finns två typer av snarkare: snarkare med andningsuppehåll och sociala snarkare.

Snarkskena