Bettskena

Behöver du en bettskena?

Vaknar du och känner dig trött i ansiktsmusklerna, har huvudvärk eller ömma tänder är det sannolikt att du gnisslar tänder. Då kan du behöva en.

Att gnissla tänder är väldigt vanligt och beror ofta på att man under sömnen försöker lösa problem som man inte hunnit lösa på vaken tid. Då pressar man ihop käkarna och gnisslet börjar. Alla människor kan råka ut för detta, men det är statistiskt sett vanligare bland unga kvinnor.

Våra tandläkare kan enkelt se om dina tänder är slitna på grund av gnissling eller av någon annan orsak.

Tandläkaren undersöker även dina käkmuskler för att se om det knäpper eller knakar när du gapar. Du kan också ha fått svårare att gapa, vilket tandläkaren också kan kontrollera.

Mer om bettskena

Lösningen på dina problem är oftast en bettskena som kan ta bort besvären och förhindra att dina tänder slits ner. Att göra en bettskena är enkelt. Tandläkaren tar ett avtryck av din över- och underkäke och en vaxbitning av ditt bett. Därefter tillverkas bettskenan på ett tandtekniskt laboratorium.

Du använder sedan skenan främst på natten, men du kan exempelvis också använda bettskena när du tränar och behöver avlasta käkarna. Om du tror att du kan behöva en avlastande bettskena så ta kontakt med oss.

tandvård

Våra tjänster inom allmäntandvård

Boka tid
Läs mer om undersökning

Undersökning

Första gången du kommer till oss gör vi en undersökning och kontrollerar din munhälsa.

Undersökning

Läs mer om Tandlossning

Tandlossning

Tandläkaren eller tandhygienisten använder speciella instrument för att rengöra tandköttsfickorna.

Tandlossning

Läs mer om lagning

Lagning

Man måste ibland laga hål i en tand, exempelvis om karies har uppstått eller om en gammal fyllning har gått sönder.

Lagning

Läs mer om rotfyllning

Rotfyllning

Om ett hål blivit djupt kan det skada tandens nerv. Då kan det bildas bakterier som leder till en infektion i tandens rotkanal.

Rotfyllning

Läs mer om tandutdragning

Tandutdragning

Ibland måste man dra ut en tand. När en tand är så skadad eller infekterad att den inte går att rädda måste den helt enkelt tas bort.

Tandutdragning

Läs mer om Bettskena

Bettskena

När du vaknar och känner dig trött i ansiktsmusklerna, har huvudvärk eller ömma tänder är det sannolikt att du gnisslar tänder. Då kan du behöva en bettskena.

Bettskena

Läs mer om Snarkskena

Snarkskena

Om du snarkar när du sover kan du behöva en snarkskena. Det finns två typer av snarkare: snarkare med andningsuppehåll och sociala snarkare.

Snarkskena