Tandutdragning

Ibland måste man dra ut en tand. När en tand är så skadad eller infekterad att den inte går att rädda måste den helt enkelt tas bort. Det händer också att friska tänder behöver tas ut, till exempel visdomständer som inte får plats.

När tanden och tandköttet är ordentligt bedövade, vickar tandläkaren försiktigt loss tanden och lyfter ut den. Såret kontrolleras och du får bita på en kompress för att stilla blödningen.

När tandläkaren dragit ut en tand bildas det en liten propp med levrat blod som skyddar såret. För att såret ska läka fint ska du inte skölja munnen, äta, dricka eller röka innan bedövningen gått ur. Det är bra att vänta i minst två timmar.

Mer om tandutdragning

När bedövningen sedan har släppt är det normalt att det gör ont. Du kan också ha lite svårt att gapa och tugga ordentligt. Detta avhjälper du lätt med hjälp av en smärtstillande tablett.

När du ska dra ut en visdomstand undersöker och röntgar tandläkaren först visdomstanden för att se om det går att göra en enkel tandutdragning. Om tanden sitter lite svårt till förbereder tandläkaren en mer komplicerad utdragning. I enstaka fall behöver en specialist ta bort tanden och då skickar vi en remiss för detta.

tandvård

Våra tjänster inom allmäntandvård

Boka tid
Läs mer om undersökning

Undersökning

Första gången du kommer till oss gör vi en undersökning och kontrollerar din munhälsa.

Undersökning

Läs mer om Tandlossning

Tandlossning

Tandläkaren eller tandhygienisten använder speciella instrument för att rengöra tandköttsfickorna.

Tandlossning

Läs mer om lagning

Lagning

Man måste ibland laga hål i en tand, exempelvis om karies har uppstått eller om en gammal fyllning har gått sönder.

Lagning

Läs mer om rotfyllning

Rotfyllning

Om ett hål blivit djupt kan det skada tandens nerv. Då kan det bildas bakterier som leder till en infektion i tandens rotkanal.

Rotfyllning

Läs mer om tandutdragning

Tandutdragning

Ibland måste man dra ut en tand. När en tand är så skadad eller infekterad att den inte går att rädda måste den helt enkelt tas bort.

Tandutdragning

Läs mer om Bettskena

Bettskena

När du vaknar och känner dig trött i ansiktsmusklerna, har huvudvärk eller ömma tänder är det sannolikt att du gnisslar tänder. Då kan du behöva en bettskena.

Bettskena

Läs mer om Snarkskena

Snarkskena

Om du snarkar när du sover kan du behöva en snarkskena. Det finns två typer av snarkare: snarkare med andningsuppehåll och sociala snarkare.

Snarkskena