Tandlossning

Tandlossning/parodontit är en inflammation i tandens fäste. Inflammationen beror på att man inte har rengjort tänderna ordentligt under lång tid. Om inflammationen inte upptäcks och behandlas tidigt finns det risk för att tandens hela fäste till slut förstörs så att tanden lossnar eller måste tas bort.

Oftast upptäcker man inte tandlossning/parodontit själv eftersom sjukdomsförloppet är långsamt och ofta smärtfritt. Att gå regelbundet till tandläkare eller tandhygienist och noggrann rengöring av tänderna morgon och kväll är det bästa sättet att förebygga tandlossning (parodontit). Det är viktigt att borsta tänderna vid tandköttskanten och att rengöra mellan tänderna med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste.

Rökning och stress ökar risken för att få tandlossning/parodontit. Bakterierna som vid tandlossning/parodontit finns djupt ner i tandköttsfickorna kan man inte få bort själv.

Mer om tandlossning

Tandläkaren eller tandhygienisten använder speciella instrument för att rengöra tandköttsfickorna.

Om behandlingen går bra försvinner inflammationen i tandköttet och de fördjupade tandköttsfickorna man fått under inflammationen läker. Om man har en allvarlig form av parodontit kan man behöva göra en operation för att ta bort bakterier och fördjupade tandköttsfickor. Om tandlossningen/parodontiten har utvecklats så långt att flera tänder inte kan räddas måste de plockas bort. Då ersätts de förlorade tänderna med implantat, tandbrygga eller tandprotes.

tandvård

Våra tjänster inom allmäntandvård

Boka tid
Läs mer om undersökning

Undersökning

Första gången du kommer till oss gör vi en undersökning och kontrollerar din munhälsa.

Undersökning

Läs mer om Tandlossning

Tandlossning

Tandläkaren eller tandhygienisten använder speciella instrument för att rengöra tandköttsfickorna.

Tandlossning

Läs mer om lagning

Lagning

Man måste ibland laga hål i en tand, exempelvis om karies har uppstått eller om en gammal fyllning har gått sönder.

Lagning

Läs mer om rotfyllning

Rotfyllning

Om ett hål blivit djupt kan det skada tandens nerv. Då kan det bildas bakterier som leder till en infektion i tandens rotkanal.

Rotfyllning

Läs mer om tandutdragning

Tandutdragning

Ibland måste man dra ut en tand. När en tand är så skadad eller infekterad att den inte går att rädda måste den helt enkelt tas bort.

Tandutdragning

Läs mer om Bettskena

Bettskena

När du vaknar och känner dig trött i ansiktsmusklerna, har huvudvärk eller ömma tänder är det sannolikt att du gnisslar tänder. Då kan du behöva en bettskena.

Bettskena

Läs mer om Snarkskena

Snarkskena

Om du snarkar när du sover kan du behöva en snarkskena. Det finns två typer av snarkare: snarkare med andningsuppehåll och sociala snarkare.

Snarkskena