Eltandborste vs vanlig tandborste | Hur du väljer rätt tandborste Skip to main content

Den första elektriska tandborsten med nylonborst uppfanns redan år 1938 i Schweiz men det var först i slutet på 80-talet som den slog igenom på bred front hos gemene man i Europa. Sedan dess är vi många som ställt oss frågan: Vad är bäst? En vanlig tandborste eller en eltandborste?

Faktum är att det handlar om teknik. Förutsatt att du har rätt teknik fungerar en manuell tandborste lika bra som en eltandborste.

Hur borstar man tänderna rätt?

Med en manuell tandborste ska du gnugga bort beläggningar genom att röra borsten fram och tillbaka, helst två minuter på varje käksida. Rörelserna ska vara små och mjuka – bara ett par millimeter fram och tillbaka. Om tandborstens strån spretar åt alla håll kan det vara ett tecken på att du borstar för hårt.

En eltandborste måste du placera rätt på varje tand för att den ska kunna rengöra tanden med sina vibrationer och roteringar. Gå igenom käken tand för tand och håll eltandborsten i cirka 45 graders vinkel, cirka 5 sekunder per tand.

Hur ofta ska man byta tandborste?

En fördel med eltandborstar är att de ofta har små borsthuvud som kan göra att du lättare kommer åt tänderna längst inne i munnen. De kan också ha andra smarta funktioner, som att signalera när det är dags att byta tand eller att du borstar för hårt.

Både eltandborste och vanlig tandborste bör man byta ut med jämna mellanrum för bästa funktion, cirka var tredje månad.

Är du osäker på om du borstar dina tänder rätt? När du gör en undersökning hos White tandvård kontrollerar vi din tandhälsa och tipsar dig om hur du kan förebygga problem med dina tänder. Vi kan oftast se om du skulle behöva ändra ditt sätt att borsta tänder.

Vill du boka en tid?

Boka online på White Tandvård – din tandläkare i Malmö, Helsingborg och Lund.

Boka tid