Vad är muntorrhet? | Artikel om muntorrhet och hur du botar det. Skip to main content

Muntorrhet är ett vanligt problem. Ungefär en av fyra vuxna lider i tysthet av att vara torr i munnen. Av våra äldre är det mer än hälften som har torr mun. Kvinnor drabbas i större utsträckning än män av muntorrhet, dels på grund av klimakteriet samt det faktum att kvinnor äter mer mediciner. Denna åkomma kan försämra livskvaliteten och göra vardagen mer komplicerad. Särskilt besvärligt kan det vara att vakna för att man är torr i munnen på natten. Men det finns lösningar. Här får du råd och tips på vad som är bäst mot muntorrhet.

Vad är muntorrhet?

Om det finns för lite saliv i munnen eller om salivens konsistens blir förändrad kan muntorrhet uppstå. Vissa upplever bara mindre obehag medan andra kan få allvarliga hälsoproblem som har stor inverkan på livskvaliteten. Du kan få en ökad känsla av törst och ett behov av att dricka mer. Du vill kanske suga på en salivstimulerande tablett eller använda läppbalsam ofta. I svårare fall kan smaksinnet påverkas och det blir svårt att äta, svälja, tala eller till och med andas. Störd sömn är också vanligt vid muntorrhet på natten. Muntorrhet kan förvärras över tid. Symptomen som först är lindriga kan bli värre och fler allt eftersom munnen fortsätter att vara torr.

Muntorrhet orsak

Det finns många möjliga orsaker till muntorrhet. Vanliga skäl är att man druckit alkohol dagen innan, eller att man är nervös och upplever stress. Det beror på att salivproduktionen går ner när vi sover och när vi är stressade, samt att alkohol torkar ut kroppen och slemhinnorna. I dessa sammanhang är muntorrheten oftast kortvarig; muntorrheten går över efter några timmar, när nervositeten försvunnit eller vi fyllt på med ny vätska i kroppen.

Om man fortfarande skulle känna sig torr i munnen efter någon eller några dagar kan det röra sig om andra bakomliggande orsaker som till exempel vissa läkemedel, långvarig stress, vitaminbrist eller depression. Muntorrhet i klimakteriet är också vanligt, då förändrade hormonnivåer kan påverka salivkörtlarna.

Om du lider av långvarig och/eller svår muntorrhet är det mycket viktigt att regelbundet besöka din tandläkare eller tandhygienist eftersom bakteriemängden i munnen ökar. Muntorrhet kan leda till problem som karies och infektioner och i värsta fall tandlossning.

Så kan du öka salivproduktionen

Du kan lindra och förhindra muntorrhet genom att exempelvis göra livsstilsförändringar och använda produkter skapade för en torr mun. Det är också viktigt att skydda tänder och tandkött.

Några tips:

  • Drick vatten ofta och skölj runt i munnen innan du sväljer för att återfukta munnen.
  • Ät gärna morötter eller liknande för att stimulera salivproduktionen.
  • Undvik sura och söta livsmedel samt att småäta, eftersom detta dels gör munnen torrare men
    även riskerar att ge karies.
  • Använd produkter som återfuktar din mun och motverkar problem som muntorrhet kan orsaka.
  • Välj bort sura och söta drycker som kan angripa tänderna (som saknar skyddande saliv).
  • Borsta tänderna med en mjuk tandborste och tandkräm med hög fluorhalt, gärna flera gånger
    om dagen.
  • Gör rent mellan tänderna och använd munskölj utan alkohol för torr mun.

Besväras du av en torr mun? Ta kontakt med oss på White tandvård redan idag för en undersökning, så kan vi hjälpa dig till bättre munhälsa och livskvalitet.

Vill du boka en tid?

Boka online på White Tandvård – din tandläkare i Malmö, Helsingborg och Lund.

Boka tid