Tandborste | Så väljer du rätt tandborste - White tandvård Skip to main content

Behöver du ny tandborste? Att välja en som är rätt för just dig kan förbättra din munhälsa avsevärt. Inte minst med tanke på att du kommer använda den två till tre gånger varje dag.

Visste du att kung Gustav Vasa var känd för sina dåliga tänder och sitt häftiga humör? Under hans regeringstid hade man börjat tillsätta socker i maten vilket påverkade tandhälsan negativt. Först 1560, samma år som Gustav Vasa dog, introducerades den första tandborsten. Kanske hade kungen regerat annorlunda och haft ett mildare humör om en bra tandborste förebyggt hans ständiga tandvärk? Vi tror det!

Barn ska ha tandborstar som är avsedda för deras storlek. De som ser roligast ut är inte alltid bäst. Att den är lättanvänd och lagom stor är viktigast. Barntandborstar har oftast ett mindre borsthuvud och mjuka eller extra mjuka strån. Barnen behöver hjälp att göra rent i munnen långt upp i åldern. Vi vill gärna också påminna om att byta till en ny ungefär var tredje månad för bästa effekt.

Som vuxen har du också många alternativ att välja mellan. Inte minst står valet mellan manuell och elektrisk tandborste. På White tandvård rekommenderar vi i första hand en eltandborste. Men det allra viktigast är borsttekniken, det vill säga hur noggrann du är när du borstar dina tänder. Mellanrumsborste och tandtråd är viktiga komplement. Liksom att skölja med fluor.

Våra tandläkare rekommenderar i första hand tandborstar med mjuka strån. De är att föredra eftersom alltför hårda strån kan skada tandköttet och även emaljen. Det kan i sin tur leda till ilningar i tänderna.

Ska du välja Oral B, Braun, Philips, Colgate, Gum eller Curaprox? För att bara nämna några märken. Det finns dessutom borstar av olika material att välja bland. När det gäller detta är du varmt välkommen att mer ingående diskutera val av tandborste med oss på White tandvård. Då utgår vi förstås från dina speciella behov och önskemål.

Tveka inte att fråga oss när du kommer hit på undersökning. Vår kompetenta personal hjälper också gärna till med tips på hur du ska borsta dina tänder på bästa sätt. 

eltandborste vs. vanlig tandborste

Vill du boka en tid?

Boka online på White Tandvård – din tandläkare i Malmö, Helsingborg och Lund.

Boka tid