Pressa och gnissla tänder | White tandvård Skip to main content

Visste du att när man gnisslar tänder eller pressar ihop käkarna använder man krafter som kan jämföras med att hänga i en trädgren med bara tänderna? Med den bilden framför ögonen är det lätt att förstå att tandgnissling kan leda till att en tand plötsligt spricker eller att det gör ont att tugga.

Till oss på White tandvård kommer många patienter som gnisslar tänder på nätterna. Våra tandläkare är duktiga på att åtgärda denna relativt vanliga åkomma som drabbar en av tio vuxna. Oftast är det när man kommer till tandläkaren som det upptäcks att tänderna slits ovanligt snabbt eller har börjat få sprickor. Det händer också att patienterna själva berättar att de ofta vaknar med huvudvärk och ömma käkar. Det är tydliga tecken på att man gnider tänderna i underkäken omedvetet mot tänderna i överkäken när man sover.

Vid tandgnissling sker nötningen långsamt och drabbar speciellt fram- och hörntänder. De överbelastas och det kan leda till spänningshuvudvärk, sömnproblem, ilningar i tänderna och smärta i käklederna för att nämna några exempel.

Tandpressning är också vanligt. Det betyder att du biter ihop käkarna hårt när du sover, men även när du är vaken. Liksom vid tandgnissling, är orsaken oftast stress och oro. I vissa fall kan det också bero på obalans i bettet.

När problem som dessa upptäcks gör tandläkaren alltid en grundlig undersökning. Den vanligaste åtgärden vid tandgnissling eller tandpressning är en bettskena. Bettskenan används nattetid och fungerar som en stötdämpare mellan tänderna vilket hjälper spända muskler att slappna av. Det finns olika sorters bettskenor och våra tandläkare ser till att du får den som passar just dig bäst. Du får även tips på hur den ska användas och rengöras.

Ofta ordineras också ett träningsprogram med särskilda rörelser för underkäken som gör att käkmusklerna slappnar av och blir samordnade. Det räcker att göra träningsprogrammet några minuter om dagen för att det ska ge god effekt.

I början kan det kännas ovant att ha en bettskena men efter en tid kommer belöningen: Bättre sömn, mindre spända käkar och ett liv utan gnissel. 

Vill du boka en tid?

Boka online på White Tandvård – din tandläkare i Malmö, Helsingborg och Lund.

Boka tid