Vad är tandsten? – White tandvård Skip to main content

Tandsten uppkommer när mjuka bakteriebeläggningar på tänderna kommer i kontakt med saliv. Detta kallas även för plack. Så småningom hårdnar bakteriebeläggningen och då bildas tandsten.

Varför får man tandsten?

Tandsten finns i två varianter. En typ av tandsten bildas ovanför tandköttskanten och den andra typen av tandsten bildas under tandköttskanten, i inflammerade tandköttsfickor.

Det är individuellt hur lång tid det tar för tandsten att hårdna, det beror på hur din sammansättning av saliv ser ut. För vissa bildas tandsten strax ovanför tandköttskanten redan efter ett par veckor – för andra tar det mycket längre tid.

Så länge beläggningen är mjuk kan du själv borsta bort bakteriebeläggningen med en eltandborste eller vanlig tandborste, men om den har hunnit hårdna kan du behöva hjälp av en tandhygienist eller tandläkare för att ta bort den.

Varför är tandsten dåligt?

Tandsten kan göra att tandköttet drabbas av en mild form av tandköttsinflammation, så kallad gingivit. Det ger ett rött, svullet och blödande tandkött, till exempel när man borstar med tandborste eller använder tandtråd. Om du upptäcker gingivit i ett tidigt skede kan det stoppas, så prata med din tandläkare för att förstå vad som orsakar det.

Tandsten under tandköttskanten kan också orsaka en inflammation i tandköttet, som i värsta fall leder till tandlossning när infektionen sätter sig en tands fäste. Processen är långsam och märks oftast inte inledningsvis. Det går att behandla tandlossning men ju snabbare en tandläkare kopplas in – desto bättre.

Hur vet man om man har tandsten?

Håll utkik efter: Blöder tandköttet? Är det svullet? Ser du spår av tandsten i form av en grynig vit massa eller gulbrunaktig färg på tänderna?

Vad gör man åt tandsten?

Du kan själv förebygga tandsten genom att borsta tänderna noggrant och rengöra mellan dem. Sitter tandstenen för hårt bör du kontakta din tandhygienist eller tandläkare. Med hjälp av olika slags instrument kan tandstenen skrapas bort.

Vill du boka en tid?

Boka online på White Tandvård – din tandläkare i Malmö, Helsingborg och Lund.

Boka tid