Inflammation visdomstand | Allt om visdomständer Skip to main content

Våra visdomständer bildas sist av alla våra 32 permanenta tänder och sitter längst bak i varje käke. De bryter oftast fram i 20-årsåldern, men kan också komma senare. Placeringen gör det svårt att hålla dem rena och de är ofta delvis täckta av slemhinnor, vilket gynnar bakterietillväxt. Om du får hål i en visdomstand kan det vara svårt att komma åt att laga. Tandläkaren kan då föreslå att den istället avlägsnas helt.

Samma sak gäller om du får en inflammation i en visdomstand. En inflammerad visdomstand kan förutom smärta i tand och käke leda till feber, svullnad i kinden och svårigheter att gapa. I sådana fall bör du söka akut hjälp. Problem med visdomständer kan komma och gå under många år. De kan växa ut i fel vinkel om det inte finns tillräckligt med plats i munnen. Infekterat och ömmande tandkött är då vanliga symptom.

Hos oss på White tandvård är det en rutinåtgärd att dra ut visdomständer. Kontakta oss så bokar vi in en tid för undersökning. Vi röntgar och ser om det är nödvändigt att dra ut tanden. Oftast är det en ganska enkel procedur som tar mindre än en timme. Behandlingen är smärtfri med lokalbedövning och om det behövs kompletterar vi med lugnande läkemedel.

Om en visdomstand är placerad så att den är svår att nå eller om den bara delvis brutit fram förbereds en mer komplicerad utdragning. I ganska många fall krävs en operation för att dra ut en visdomstand i underkäken. Visdomständer i överkäken är lättare att avlägsna. Det beror på att käkbenet i underkäken är hårdare.

Själva utdragningen är inte smärtsam, men det kan göra lite ont när bedövningen har släppt. Tandläkaren skriver ut smärtstillande tabletter som bör tas medan lokalbedövning fortfarande fungerar – även om du inte upplever smärta, samt några dagar efter utdragningen. Såret efter utdragningen läker på några veckor.

Vill du boka en tid?

Boka online på White Tandvård – din tandläkare i Malmö, Helsingborg och Lund.

Boka tid